Shalander Kumar et al. (View all)

The authors for this article are: Shalander Kumar; Abhishek Das; and M. L. Jat.
Shalander Kumar is Deputy Global Research Program Director, EST Program; Abhishek Das is Scientist and ML Jat is Global Research Program Director, RFFS Program at ICRISAT.

खेत से थाली तक : भारत में सतत पोषण हेतु मोटे अनाज या मिलेट्स पर एकीकृत प्रयास आवश्यक
वर्ष 2023 को कदन्न, मोटे अनाजों या मिलेट्स के अंतर्राष्ट्रीय वर्ष के रूप में मनाया गया और आई4आई द्वारा आयोजित ई-संगोष्ठी के इस आलेख में, कुमार, दास और जाट मोटे अनाजों की खेती बढ़ाने की क्षमता के बारे में चर्चा करते हैं। वे मोटे अनाजों के पोषण संबंधी लाभों के बारे में जागरूकता बढ़ने के प्रभाव के बावजूद, इन की कम माँग के पीछे के कुछ कारकों की रूपरेखा प्रस्तुत करते हैं। साथ ही वे मोटे अनाज को उपभोक्ताओं के लिए किफायती और किसानों के लिए आर्थिक रूप से व्यवहार्य बनाने के लिए विभिन्न हितधारकों के बीच समन्वित प्रयासों की ज़रूरत पर प्रकाश डालते हैं। वे उत्पादन को बढ़ावा देने और मोटे अनाज की माँग बढ़ाने के लिए चार रणनीतियों का सुझाव देते हैं।

Farm to fork: An overview of millet supply chains in India
In the second post of the e-Symposium on ‘Carrying forward the promise of International Year of Millets’, Kumar, Das and Jat discuss the potential to increase cultivation of millets, and outline some of the factors contributing to low demand for millets, despite effects to increase awareness about their nutritional benefits, They highlight the need for coordinated efforts between various stakeholders to make millets affordable for consumers and economically viable for farmers, and suggest four strategies to promote production and create demand for millets.
